preloder

12 жовтня в багатьох країнах відзначається Всесвітній день боротьби з артритом (World Arthritis Day), який проводиться щорічно з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) з 1996 року.

Всесвітній день боротьби з артритом, у зв’язку із серйозністю даної проблеми, з кожним роком стає все більш актуальним. В рамках проведення цього дня особливе значення приділяється профілактиці хвороби і заходів, які допомагають найкращим чином узгодити дії в тандемі: пацієнт – лікар. В даний час вже більш ніж в 35 країнах 12 жовтня пройдуть різноманітні заходи, мета яких об’єднати зусилля пацієнтів та медичних працівників для плідної співпраці спрямованого на боротьбу з артритом.

Основні цілі цього Дня – привернути увагу широкої громадськості по всьому світу до проблеми ревматологічних захворювань, підвищення інформованості про артрит у всіх його формах, об’єднання зусиль лікарів, пацієнтів та громадськості у напрямку вирішення питань профілактики, ранньої діагностики, медичної і соціальної реабілітації хворих.

Артрит – серйозне запальне захворювання суглоба або декількох суглобів, яке при відсутності лікування призводить не тільки до больових відчуттів та обмеження руху, але і до інвалідності та втрати працездатності.

Причини появи хвороби різні, нерідко артрит виникає при повторюваних легких травмах, відкритих або закритих пошкодженнях суглобів, при частому фізичному перенапруженні або при генетичній схильності.Крім того, розвиток артриту провокують вірусні та бактеріальні інфекції, переохолодження, фізичне і психічне перевантаження і навіть надмірне куріння. У ряді випадків фактори виникнення та механізми розвитку хвороби з’ясовані не до кінця.

Запальний процес викликає порушення структури і функції суглоба, що призводить до виникнення болю, тугоподвижности, набряклості, що в кінцевому результаті спричиняє необоротну деструкцію та інвалідизацію пацієнта.

Найнебезпечніше те, що в групу ризику розвитку даного захворювання може потрапити будь-яка людина – від немовляти до людини літнього віку. Частіше всього важкі ревматичні захворювання суглобів вражають працездатних жителів планети – у віці від 30 до 50 років. До речі, жінки
страждають цим захворюванням у 5 разів частіше за чоловіків. Причому не завжди хворобу можна розпізнати одразу через її «прихованость» і «маскування», а в подальшому вона потребує тривалого і постійного медичного спостереження та лікування, а пацієнти – реабілітації і соціальної адаптації.

Тому недооцінка важливості проблеми, пов’язаної з болем в суглобах і хребті, призводить до пізнього звернення пацієнтів до лікарів та, як наслідок, зниження шансів на одужання пацієнтів або досягнення ремісії, підвищення ризику розвитку інвалідності.

Тому важливо пам’ятати, що тільки рання діагностика і своєчасне лікування зможуть запобігти тяжким наслідкам для хворого на артрит. На думку лікарів, при ранній діагностиці та індивідуально підібраному лікуванні артрит можливо вилікувати. Тому діагностика артриту – дуже важливий крок до одужання, а сучасні методи лікування дозволяють суттєво покращити якість життя пацієнтів.

Форма доктора
[contact-form-7 404 "Not Found"]
×
Форма доктора

Увійти

×

Виберіть найближчий пункт


×