preloder

Мета цьогорічної кампанії – переконати людей не вживати антибіотики без поради лікаря. З часу відкриття антибіотиків пройшло понад 70 років. Ці ліки дозволили врятувати величезну кількість життів, виліковуючи бактеріальні інфекції, які в іншому разі були б смертельними. Але сьогодні в результаті надмірного використання антибіотиків, у бактерій посилюється стійкість до них. Це означає, що бактерії видозмінюються настільки, що антибіотики вже не чинять на них жодного впливу.Антибіотики є ціним ресурсом, тому перед їх прийомом важливо отримати правильні рекомендації. Правильне використання антибіотиків не тільки дозволить Вам та вашій сім’ї отримати найкраще лікування, але й допоможе зменшити загрозу розвитку резистентності до антибіотиків.

«Неправильне використання антибіотиків створює загрозу для всіх нас, тому пацієнти, співробітники органів охорони здоров’я, сільського господарства і уряду повинні об’єднатися у боротьбі з розвитком резистентності до антибіотиків у бактерій шляхом їх раціонального використання», – йдеться в прес-релізі Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ).

Цілі кампанії:

1. Зробити резистентність до антибіотиків проблемою охорони здоров’я, яка б визнавалась у всьому світі.

2. Збільшити кількість людей проінформованих про необхідність збереження еффективності антибіотиків шляхом їх належного використання.

3. Домогтися визнання того факту, що окремі люди, спеціалісти з охорони здоров’я та сільскогосподарського сектору, представники влади – усі повинні долучитися до боротьби з розвитку резистнентності до антибіотиків.

4. Сприяти зміні поведінки та поширювати інформацію про те, що прості дії можуть призвести до зміни ситуації.

Основні факти:

1. Резистентність до антибіотиків на сьогодні являє собою одну з найбільш небезпечних загроз для людства, його розвитку та продовольчої безпеки.

2. Резистентність до антибіотиків може торкнутися будь-якої людини, будь-якого віку.

3. Набуття резистентності до антибіотиків – природній процес, однак, неправильне використання антибіотиків та їх неправильне введення тваринам значно прискорюють цей процес.

4. Усе більше інфекційних захворювань – наприклад пневмонія, туберкульоз, гонорея та сальмонельоз – стали важковиліковними, через зниження еффективності антибіотиків.

5. Наслідком набуття резистентності є більш тривалий період госпіталізації, зростання медицинських витрат та смертність серед населення.

Вирішення проблеми резистентності до антибіотиків є для ВООЗ пріорітетним. У травні 2015 г. Всесвітня ассамблея охорони здоров’я затвердила Глобальний план дій направлений на зниження розвитку резистентності до протимікробних препаратів, який включає у себе і зниження розвитку резистентності до антибіотиків. Глобальний план дій направлений на забезпечення профілактики та лікування інфекційних захворювань за
допомогою безпечних та ефективних ліків.

ВООЗ реалізує декілька ініціатив, які направлені на вирішення проблеми резистентності до протимікробних препаратів:

Глобальна система з нагляду за резистентністю до протимікробних препаратів (GLASS)

Ця система, функціонування якої забезпечує ВООЗ, базується на стандартизованному підході до збору, аналізу та обміну данними, які мають відношення до резистентності до протимікробних препаратів, у глобальному масштабі. Ці данні використовуються для прийняття рішень на місцевому, національному та регіональному
рівнях.

Глобальне партнерство з наукових досліджень та розробки антибіотиків (GARDP)

до 2023 р. планується розробити та вивести на ринок до чотирьох нових медичних препаратів за рахунок вдосконалення вже існуючих антибіотиків та пришвидшення розробки нових антибіотиків.

У ВООЗ спільно з партнерами розробили ряд матеріалів з метою підвищення обізнаності щодо необхідності збереження ефективності антибіотиків, більше інформації за посиланнями:

http://www.who.int/campaigns/world-antibiotic-awareness-week/en/
http://www.who.int/mediacentre/factsheets/antibiotic-resistance/ru/

Форма доктора
[contact-form-7 404 "Not Found"]
×
Форма доктора

Увійти

×

Виберіть найближчий пункт


×