preloder

Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у всьому світі 90% усіх випадків смертей від раку легень, 75% смертей від хронічного бронхіту, а також 25% випадків смертей від ішемічної хвороби серця, в тій чи іншій мірі, викликані курінням людини. Більше того, практично кожні 10 хвилин в світі помирає курець і це заставляє задуматись.

Для покращення цих жахливих статистичних показників по всьому світу проводиться ряд різноманітних заходів з метою зниження тютюнової залежності, а також профілактики та інформування суспільства про згубний вплив нікотину на здоров’я людини. 

Що заставляє нас брати сигарети до рук?

Одними з основних причин початку паління у юному віці є цікавість, а також  наслідування дорослих. У чоловіків же паління асоціюється з самостійністю, силою, сміливістю. Щодо жінок, то у них паління часто пов’язано з «кокетством», прагненням до оригінальності, бажанням сподобатися чоловікам. Також зустрічаються часті випадки, коли молоді дівчата потрапляють в тенета тютюнової залежності через непомірне бажання схуднути.

Паління абсолютно непомітно перетворюється в звичку, яка настільки міцно входить в побут, що зовні здобуває вид необхідної життєвої потреби.Дуже швидко виробляється своєрідний рефлекс паління, коли вид красиво оформленої пачки сигарет, запах ароматного диму й інші атрибути паління роблять молодого хлопця або дівчину запеклим курцем.

Але найстрашніше те, що дуже швидко організм звикає до нікотину. Складові частини тютюнового диму всмоктуються в кров і розносяться нею по організму. Через 2-3 хвилини після вдихання диму нікотин уже проникає всередину клітин головного мозку . Нікотин, як і деякі інші отрути, стає звичним, і без нього в силу сталих рефлексів людині стає важко обходитися.

Шкідливі наслідки паління для здоров’я

Паління  може спровокувати астму та хвороби дихальних шляхів, коронарну хворобу серця, інфаркт, інсульт, захворювання судин, аневризму аорти, а також може стати причиною онкологічних захворювань.

Пухлини, що з’являються внаслідок куріння, найчастіше уражають ротову порожнину, гортань, стравохід, трахею, бронхи, легені, шлунок, підшлункову залозу, нирки, товсту кишку, сечовий міхур, шийку матки та спинний мозок.

Внаслідок куріння також може розвинутись остеопороз, катаракта та сліпота, парадонтози. 

Паління – причина безпліддя та імпотенції

Дуже часто процес куріння перед вагітністю і сама нікотинова залежність є однією з причин наявного безпліддя. Вченими було з’ясовано, що яйцеклітини жінок, які курять, мають меншу життєздатність.У середньому, здатність зачати дитини у жінки, що палить знижена вдвічі і напряму залежить від частоти куріння і кількості сигарет.

У жінок зі звичкою до паління набагато частіше відзначаються проблеми з менструальним циклом, у них часто виникають проблеми з овуляцією, її відсутність і настання раннього клімаксу.

Не менш шкідливо і пасивне куріння перед настанням вагітності, особливо якщо від цієї звички страждає батько майбутнього малюка. Тоді шанси на успішне зачаття будуть знижені ще сильніше, так як у чоловіків курців знижена еректильна функція, знижено кількість і змінено якість сперматозоїдів.

 Побороти шкідливу звичку – реально!

Україна одна із тих країн, яка доволі успішно бореться з тютюновою епідемією. На це вказують останні дослідження: згідно з Глобальним опитуванням дорослих щодо вживання тютюну (GATS), за останні 7 років поширеність куріння скоротилася майже на 20% .

Такі результати показали позитивну динаміку за багатьма показниками. Так, не лише знизився відсоток поширеності тютюнокуріння серед населення, а й істотно зросла вартість тютюнових виробів та підвищилась обізнаність суспільства про шкідливість куріння. Але як кинути палити для тих, хто має цю звичку і дотепер? Це можна спробувати зробити самостійно і в соціальних мережах є для цього безліч методів. Але якщо самостійно все ж не вдається справитися, то в такому випадку необхідно звернутися за допомогою у спеціалізовані медичні заклади по боротьбі з палінням, де Вам нададуть професійну консультацію, психологічну підтримку і лікування.

Крім того світ не стоїть на місці, а постійно розвивається. Не виключенням є і лабораторна діагностика, яка допомагає досягти істотного успіху при позбавлянні від нікотинової залежності .Для тих, хто кидає палити і при лікуванні пацієнтів, які отримують нікотинозамісну терапію, спеціалісти рекомендують тримати на постійному контролі рівень таких лабораторних показників, як котинін в сироватці  крові та в сечі.

Котинін – це основний метаболіт нікотину і біомаркер впливу тютюнового диму. Надходження нікотину та інших компонентів тютюну в системний кровообіг залежить від концентрації нікотину у використовуваному продукті і способі його вживання. Так, найбільша концентрація нікотину міститься в сигаретах, а найменша – в жувальному тютюні.  При курінні тютюну частина нікотину піддається піролізу або втрачається в бічних потоках диму і в організм не надходить. При жуванні тютюну велика частина проковтнутого нікотину піддається метаболізму в печінці за допомогою цитохромоксидази з утворенням менш активних метаболітів і лише менша частина всмоктується з поверхні щічного епітелію і досягає в результаті головного мозку. З урахуванням цих чинників, визначити дозу фактично спожитого нікотину на підставі даних про кількість спожитого тютюну (наприклад, викурених сигарет) є не можливим.

Нікотин володіє досить коротким періодом напіввиведення (11 год.), а його концентрація в плазмі і сечі значно залежить від функції нирок і є не постійною протягом доби. З цієї причини визначення нікотину є не інформативним, а має особливе значення визначення  його метаболітів – в першу чергу котиніну.  Котинін – характеризується більш тривалим періодом напіввиведення (18-20 год.), а його концентрація менш схильна до добових коливань. На відміну від нікотину, виділення  котиніну в сечу не залежить від pH і об’єму сечі. Крім того, концентрація котиніну в сечі в 4-6 разів перевищує його концентрацію в крові або слині, що дозволяє вважати дослідження сечі найбільш чутливим аналізом визначення  котиніну. Це особливо важливо при споживанні низьких доз тютюну (нікотину).

Отже, саме завдяки визначенню котиніну стало можливим оцінити тяжкість нікотинової залежності, а також рівень споживання тютюну (нікотину). І саме ці показники суттєво впливають на процес лікування від нікотинової залежності, адже вони дозволяють постійно вносити корективи в лікування, роблячи його максимально легким для пацієнтів і разом з тим, максимально ефективним для них.

Щороку в Україні і світі відзначають – День відмови від паління, яке цього року припадає на четвер 15 листопада. Тому давайте і ми з Вами відмовимося від цієї шкідливої звички, адже наше здоров’я – це та річ, яку ми з Вами повинні берегти постійно. А допомогти Вам у його збереженні завжди раді спеціалісти Лабораторії Др. Лімбаха😊

Форма доктора
[contact-form-7 404 "Not Found"]
×
Форма доктора

Увійти

×

Виберіть найближчий пункт


×